Kako da ponudite stan na prodaju?

Odlučili ste da prodate Vaš stan. Želite da pronađete idealnog kupca što prije. Spremili ste se za proces prodaje i sada je vrijme da stan oglasite preko pouzdane agencije za nekretnine. Šta je sledeći korak? Da li znate kako zapravo sebi možete da olakšate proces prodaje? Da li znate kako da odredite cijenu? 

U ovom tekstu vam otkrivamo šta je najvažnije da znate i na šta najviše da obratite pažnju prilikom prodaje stana.

Odredite realnu cijenu

Postoji nekoliko faktora koji utiču na cijenu nekretnine, a najvažniji su svakako struktura i tip stana i lokacija na kojoj se stan nalazi.

Često ćete čuti da je upravo lokacija najbitniji faktor kada je reč o određivanju cijena nekretnina. Dobra lokacija se ne određuje samo u odnosu na udaljenost od centra grada, već i na blizinu škola, vrtića, parkova, sportskih centara, supermarketa i šetališta. Ako se vaš stan nalazi na dobroj lokaciji svakako ćete imati mogućnosti da ga prodate po nešto većoj cijeni.

Ali, ne bi trebalo da zaboravite i na drugi najvažniji faktor – kvalitet gradnje i ukupnu površinu stana. Kupci žele ili starije stanove koje treba da renoviraju, a mogu da ih kupe po nešto nižoj cijeni ili novije stanove u koje ne moraju dodatno da ulažu. To se odnosi na renovirane vodovodne i elektro instalacije, nove prozore, nove sisteme grijanja i nove podne obloge.

Kada su ulaganja u stan u pitanju, imajte u vidu da različiti kupci žele različite stvari, pa bez obzira na to koliko ste uložili u ugradnu kuhinju ili plakare, kupac možda želi nešto potpuno drugačije i neće puno mariti za vaša ulaganja. Ukusi i stilovi su različiti, zato kada prodajete stan, zaboravite na emotivnu vrijednost i na to što ste uložiti od namještaja koji ostavljate u stanu.

Manji stanovi su po pravilu nešto skuplji (kada se pogleda sama cijena kvadrata), ali su zato i najtraženiji, pa ukoliko imate dobitnu kombinaciju manji stan + dobra lokacija + renovirane instalacije, moći ćete da prodate po dobroj cijeni.

Naš savjet jeste da odredite realnu cenu, koja nije puno veća od tržišne cijene i da uz pomoć našeg agenta za nekretnine pregovarate. Neki kupci su spremni da plate cijenu koju tražite, ali većina će želeti da kupi po što nižoj cijeni. Zato je važno da na ispravan način odredite cijenu u startu, kako biste mogli uspješno da realizujete kupovinu i da budete zadovoljni cijenom po kojoj ste prodali stan.

Bitna je prezentacija

Kada je prodaja stana u pitanju, prvi utisak je presudan! Mi pravimo profesionalnu medijsku prezentaciju jer je to prva slika koju će kupac imati o vašem stanu. Zato insistiramo na kvalitetnim fotografijama i video snimku. Kupci se preko prezentacije upoznaju sa vašim stanom, polako otkrivaju mogućnosti za preuređivanje, koriste mapu prostorija da isplaniraju raspored namještaja i polako već sebe vide u vašem stanu.

Zato, kada zakažu gledanje, oni dolaze kao već zainteresovani kupci i spremni su da daju ponudu. .

Naši agenti za nekretnine, koji vode proces pregovora, će vas kontaktirati nakon gledanja i sa vama podjeliti utiske kupca, prodiskutovati kako je proteklo gledanje i predočiti vam šta je sledeći korak.

Budite transparentni sa informacijama

Prezentacija nekretnine se sastoji od osnovnih informacija kao što su godina gradnje, broj soba i ostalo, ali i od fotografija i video snimka. U našoj prezentaciji ne može ništa da se sakrije i mi ciljano želimo da svaku nekretninu prikažemo što realnije i da za svaku nekretninu istaknemo sve što je važno. Nama je najvažnije da skratimo ceo proces prodaje i da na što brži način dođemo do realizacije.

Zato, već na samom fotografisanju, pitamo o dodatim informacijama, o troškovima održavanja zgrade, o svemu što će budućim kupcima značiti da čuju i da na osnovu toga planiraju budžet.

Što više informacija ponudite na startu, to će dolaziti više zainteresovanih kupaca. Vama kao prodavcu stana treba da bude cilj da što vise zainteresovanih kupaca dođe da pogleda nekretninu uživo. Vjerovatnoća da se među njima nađe vaš kupac je nekoliko puta veća, nego što je to slučaj kada imate nekoliko desetina gledanja sa korisnicima koji nisu prethodno dobro informisani.

Domus nekretnine rade na tome da vam omoguće da na najsigurniji način dođete do kupaca koji znaju šta žele i znaju da li je baš vaša nekretnina mesto za njihov budući dom.

Pošaljite:

Compare listings

usporedi