Praktična rešenja za uređenje potkrovlja

Ako imate potkrovlje, onda možete sebe smatrati srećnikom.
Potkrovlje je zaista šteta koristiti za odlaganje prašnjavih i nepotrebnih stvari, taj prostor može se prilično jeftino urediti jer se radi o manjoj kvadraturi.

Zbog svog šarma i posebnosti potkrovlja sve češće postaju stambeni prostori. Kosine, grede i krovni prozori čine ih neodoljivim jer stvaraju jedinstven doživljaj, originalan i netipičan dom. Današnja potkrovlja imaju veće krovne prozore, balkone i terase, a dobrim  načinom uređenja može se  maksimalno iskoristiti prostor.

Spavaće sobe u potkrovlju savršene su za romantične ljude, koji vole da čuju zvuk kiše koja im pada iznad glave, ili se možete opuštati  gledajući pahulje ili čitajući knjigu ispod toplog sunca.

Ipak, treba sve pomno  isplanirati i dobro se informisati.
U ovom članku pronaći ćete inspirativne ideje i savjete za dizajn potkrovlja, kako biste uredili  izuzetan prostor za sebe i svoju porodicu.

       

STANJE KROVA

Tehnička ispravnost je od ključne važnosti prilikom uređenja potkrovlja: morate misliti da je ovo najbliža prostorija krovu i na to će uticati vremenski uslovi. To pravilnu izolaciju čini glavnim prioritetom.

Prije svega, provjerite stanje krova i treba li ulagati u popravku, ako je građa dotrajala ili je možda oštećena. U suprotnom, mogli biste itekako imati problema prilikom svake kiše ili snijega. Takođe, toplotna izolacija krova mora biti besprekorna, inače ćete imati problema tokom cijele godine. – biće jako vruće ljeti, a zimi će vam biti hladno.

      

VISINA KROVA

Pazite na visinu krova – ne bi smijela biti ispod 2,40 metara.  Svakako su bolja ona potkrovlja koja imaju strmiju krovnu ploču jer daju više volumena, ali i nude kreativna rešenja.

Dijelove gdje je kosina najmanja dobro je iskoristiti za sofe, garniture,  krevete, ugradne police ili ormariće, radne stolove. U kupatilu na ta mjesta stavite kadu ili wc šolju, a u kuhinji kuhinjske ormariće. Visoke zidove ostavite za ormare.

           

PRIRODNO SVIJETLO

Svijetlost je suštinski važna za svaku sobu, a to uključuje i potkrovlje, pod pretpostavkom da tamo pokušavate da prenesete deo svog životnog prostora (spavaće sobe, porodični prostori itd.). Ne štedite na prozorima, bez obzira na sve. U stanovima u potkrovlju veoma  je bitno da u svakoj prostoriji bude osigurana dovoljna količina svijetla te da su prozori ravnomjerno raspoređeni. Odaberite otmen krovni prozor, jednostavan za ugradnju i divan za gledanje. U slučaju da imate kosi plafon, ovo je definitivno najbolje rešenje za vas.

ODABIR BOJA

Dobro razmislite prije nego što odaberete boje. Tamne boje nisu potpuno nepoželjne u potkrovlju, ali treba odustati od namjere da one budu dominantne. U ulozi akcenata tamno plava, crna, smeđa i zelena savršeno funkcionišu, a tamna boja jednog ili dijela zida biće pravi pogodak jer će dati dubinu prostoru. Tapete s vertikalnim prugama na akcentnom zidu stvorit će iluziju veće visine stropa. No, baza, kao i veliki komadi namještaja neka budu u svijetlim tonovima – bijeloj, bež ili sivoj jer će one povećati prostor i stvoriti utisak je da je više prirodnog svjetla prisutno u njemu. Takođe, prostor će ovako izgledati prozračnije

ORGANIZACIJA

Snovi postaju stvarnost! Vaše potkrovlje može postati ono što želite, od rekreativne sobe za bilijar do bonus kupatila i privatne kancelarije.

To može biti i dugo željena zabavna soba za vašu decu koju ste uvijek odbijali pod izgovorom da nema dovoljno prostora za to. Ne morate čak ni da budete toliko kreativni – tiha soba u kojoj možete čitati ili opustiti takođe je dobra ideja inspirisana potkrovljem.

Odmah definišite svrhu i počnite razmišljati koje elemente treba uvesti ili transformisati. Potkrovlja su obično mala, što znači da nemate prostora za gubljenje i svaki ugao morate učiniti što ugodnijim. Savetujemo vam da budete kreativni oko skladišta i da ukrasite zidove brojnim policama.

   

ODABIR NAMJEŠTAJA

Opremanje potkrovlja ima svoje specifičnosti. Što se tiče namještaja, svakako razmislite o onome po mjeri jer je on najbolja opcija. Pomoći će vam da maksimalno namještaj prilagodite prostoru i da iskoristite svaki centimetar.  Izbegavajte glomazni i teški nameštaj ma koliko Vam se činilo da imate prostora. Nemojte eksperimentisati sa miješanjem stilova, već ispratite jedan.

Nameštaj ne bi trebalo da bude tako veliki i idealno bi trebalo da ima više namjena ili dodatne odeljke za odlaganje. Ovde možete razmotriti puno opcija, na primer, ormane za skladištenje ili fioke ispod kreveta.

     

NE ZABORAVITE PLAN ZA VANREDNE SITUACIJE

Niko ne želi da razmišlja o hitnim slučajevima, ali se dešavaju. Imajte na umu da je potkrovlje najviša tačka vašeg doma i morate smisliti brz način za izlaz u slučaju nužde.

Odredite rutu i kupite sigurnosne proizvode koji mogu omogućiti siguran izlazak kroz prozor. Postavite ih na vidljivo i lako dostupno mjesto i uverite se da svi znaju gdje su.

ZA KRAJ…

Dobro odrađena soba u potkrovlju postaće omiljeno utočište porodice i možda ćete je na kraju koristiti više nego što ste ikada pomislili. Pored toga, uređenje potkrovlja biće zabavno za cijelu porodicu: svi mogu da daju svoje savjete i ideje. Nagrada će biti divno, privatno utočište.

Pošaljite:

Compare listings

usporedi