Šta treba da uradite pre nego što se odlučite za kupovinu stana

Došao je taj dan da ste konačno riješili da kupite svoj stan! Čestitamo! Kupovina stana je jedna od najljepših i najvažnijih odluka koju ćete donijeti u životu. Prirodno je da osjećate dozu strijepnje, zabrinutosti, pa čak i stresa, ali postoji način da kupovinu stana pretvorite u jedno divno iskustvo, koje će vam zauvjek ostati u sjećanju. Ako se dobro pripremite i dobro informišete ne postoji razlog da se brinete i stresirate. U nastavku vam otkrivamo šta treba da uradite pre nego što se odlučite za kupovinu stana!

Odredite budžet

Kupovina stana u velikom broju slučajeva podrazumjeva da ćete svu ušteđevinu potrošiti odjednom. Finansiranje kupovine stana je velika stvar i zato je veoma važno da unaprijed odredite budžet i da odlučite u kom cjenovnom rangu kupujete stan. Ovo mora da bude vaš prvi korak, jer nema potrebe da razgledate stanove koji su duplo skuplji od onoga što želite da platite i da tako samo dodatno trošite svoje (dragocjeno) vrijeme.

Dakle, odredite budžet i gledajte samo one stanove koji se uklapaju u vaš finansijski okvir.

Raspitajte se u vezi sa stambenim kreditima

Ako ste keš kupac, onda ćete znatno brže realizovati kupovinu. Međutim, i kupovina stana putem stambenog kredita nije mnogo sporija, zato što su se načini obrade stambenih kredita dosta promenili i u 2019 godini se stambeni krediti odobravaju za svega par nedelja.

Da biste mogli da aplicirate za stambeni kredit morate da budete stalno zaposleni i da imate prosječna primanja koja zadovoljavaju uslove za stan koji želite.

Vi, kao kupac, morate da ispunjavate sleće uslove:

  • Morate da budete u stalnom radnom odnosu (ugovor na neodređeno)
  • U kompaniji morate da budete minimalno 6 mjeseci
  • Morate da imate minimalno 1 godinu radnog staža

Stan koji ste izabrali mora da bude upisan u katastar nepokretnosti, mora da ima upisanu uknjiženu površinu i za taj stan mora da postoji prateća dokumentacija koja omogućava da se za tu nepokretnost zasnuje hipoteka u korist banke.

Izaberite lokaciju

Biranje lokacije je svakako veoma važan korak u procesu odabira idealnog stana. Lokacija je naročito važna ako planirate da stan kasnije prodate ili izdate. Možda će vam u početku biti manje bitno gde tačno stanujete, ali kako se približite osnivanju porodice želećete da živite u blizini škola, vrtića i supermarketa.

Lokacija je presudna kada je u pitanju određivanje cene nekretnine, pa ćete često isti tip stana moći da nađete po duplo manjoj cijeni, samo naravno dalje od centra grada.

Da ne biste trošili vreme na gledanje stanova na drugim lokacijama, koristite filtere za pretragu i pogledajte samo stanove na vašoj omiljenoj lokaciji.

Ne trošite previše vremena na razgledanje stanova

Prije nego što se odlučite da kupite stan morate da ga pogledate uživo, da se raspitate o kvalitetu gradnje, samoj lokaciji, načinu života u tom dijelu grada i da upoznate vlasnika nekretnine, tj. prodavca.

Na samom razgledanju korisnici uglavnom samo potvrde ono što su videli onlajn i iskoriste vrijeme da se se upoznaju sa vlasnikom nekretnine.

Napravite listu favorita

Pored toga što možete da pretražujete stanove prema lokaciji, opremljenosti, cijeni i datumu objave, na vebsajtu Domus nekretnine možete da pravite omiljene grupe favorita. Favoriti su stanovi koji vam se najviše dopadaju i u kojima možete da zamislite sebe i svoju porodicu. Dok razmatrate koji stan je zapravo najbolji stan za vas, možete da uključite email obaveštenja kako biste saznali na vreme kada vaša nekretnina promjeni cijenu i kada prestane da bude dostupna.

Razmislite o tome šta je vredno kompromisa, a šta nije. Blizina vašeg omiljenog šetališta zaista jeste velika prednost, ali dodatna soba je nešto sto će vam za nekoliko godina biti mnogo važnije od toga. Mogućnost uvođenja drugačijeg sistema grijanja je opet važnije od toga da stan ima luksuzan ulaz. Svi faktori su važni, ali neki jednostavno direktno utiču na povećavanje kvaliteta stanovanja i to bi trebalo da vam bude prioritet.

Izaberite pouzdanog partnera

Kupovina stana je zaista velika stvar, jer ćete konačno moći da imate svoj krov nad glavom i konačno ćete imati prilike da uredite stan po vašem ukusu. Mi volimo da kažemo da vi zapravo ne kupujete stan, već dom iz snova. Zato je važno da svu svoju energiju usmjerite ka donošenju najbolje odluke, a da prepustite brigu oko dokumentacije i pregovora dobroj agenciji za nekretnine.

Agenti Domus nekretnina će vam objasniti kako treba da izgleda cjelokupan proces kupovine stana, na šta posebno da obratite pažnju; da vam ukažu gde imate prostora za pregovaranje u vezi sa cijenom i da vam pomognu da razumete pravno-administrativnu stranu kupovine stana. Naši agenti će vas uputiti u to kako funkcioniše upis stana u katastar nepokretnosti, kako da prevedete račune za komunalije na svoje ime, gde se nalaze nadležne službe za vašu opštinu i još mnogo toga.

Kada prođete kroz sve ove korake, kupovina stana će vam zaista postati pravo uživanje i biće vam jedan od najsrećnijih događaja u životu.

Pošaljite:

Compare listings

usporedi